fysiotherapie Boxtel; manuele therapie; Fysio De Dommel;

Manuele therapie van onze fysio in Boxtel

Als bewegen pijnlijk of moeilijk is terwijl u zich verder sterk en gezond voelt, lijkt het alsof uw lichaam u in de steek laat. Door de problemen in de wervelkolom en gewrichten in armen en benen aan te pakken, zult u zich stukje bij beetje weer vrijer kunnen bewegen. Dat is waar we met manuele therapie mee aan de slag gaan.

Wat is manuele therapie?

Een klacht in het bewegingsapparaat wordt ook wel een functiestoornis genoemd. Vaak is overbelasting de oorzaak van de klacht. Spieren kunnen hierdoor verkrampen en pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de gewrichtsstoornis worden verminderd of verholpen. Een manueel therapeut verhelpt de stoornis door het toepassen van specifieke, passief-mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen, kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. Zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen is vaak voldoende. De therapeut vult de behandeling soms aan met impulstechnieken waarbij de gewrichten sneller worden bewogen. Dit kan een knappend of krakend geluid met zich meebrengen. Over het algemeen wordt dit niet als pijnlijk ervaren. 

De eerste behandeling

Na een korte screening volgt er een uitgebreid vraaggesprek. De manueel therapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt ook waar de klacht door is ontstaan. Naar aanleiding van het onderzoek wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt. 

Voor een consult of behandeling van de manueel therapeut is geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Wanneer aanvullende informatie nodig is, wordt contact opgenomen met uw huisarts. Voor manuele therapie zijn wettelijke tarieven vastgesteld. De aanvullende verzekering vergoedt de behandeling. 

Inzicht in gezond bewegen

Manuele therapie is voor vele functiestoornissen geschikt. Wij behandelen onder andere:

  • hoofd- en nekpijn
  • nek- en schouderklachten die eventueel uitstralen tot de armen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten met of zonder uitstraling naar de benen
  • vormen van duizeligheid
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten
  • klachten na verstuiking van enkel of pols
  • heupklachten

Of manuele therapie uw klachten kan verhelpen, blijkt uit het onderzoek tijdens de eerste behandeling. 

Een afspraak maken

Schouderklachten

Karin Brekelmans en Renate Beersma zijn beide Master in de manuele therapie en tevens gespecialiseerd in schouderproblematiek. Zij zijn aangesloten bij Schouder Netwerk Zuid-Oost Nederland (SNZON) en onderdeel van Schouder Netwerk Nederland. Via dit netwerk zijn er duidelijke behandelafspraken en goede samenwerkingsverbanden met orthopeden van verschillende ziekenhuizen in de regio. 

Last van uw schouder?